Thursday, April 12, 2012

part one : bolognese melayu :D

  
Small Shell Bolognese Melayu        
Assalamualaikum ^^
Aku jumpa resepi ni dekat blog orang .
Then setelah aku cuba buat dan berjaya , aku cuba me'melayu'kan dua resepi ni . 
Nak try ? Jom ! 


Prepare bahan bahan untuk Bolognese . 
San Remo : Small Shell pasta 
Cendawan Butang and Carbonara Mushroom
Bolognese Mushroom 
Cili Giling
Daging Kisar *ayam pun boleh , ikut tekak
Serbuk Blackpepper , CiIi Api , Cili Merah , Bawang 


Let's get it started :

1. Rebuskan Small Shell pasta tu , letak air and dua sudu minyak . Rebus dalam 10 minit to 15 minit . Like this : 

2. Korang masukkan minyak and tunggu sampai panas , then korang masukkan daging kisar , bawang , cili api and cili merah serentak . Tumis sampai daging tu betul betul masak dan jadi macam ini : 

3. Then korang masukkan dua sudu cili giling or ikut suka korang , and sos mushroom bolognese tadi . Tumis sampai jadi gini : 

4. Letak serbuk blackpepper , garam and cendawan butang . Masak masak masak dan gaul gaul gaul . 

5. Agak agak sudah cukup rasa and kena dengan tekak korang , masukkan Small Shell pasta yang dah siap toast and gaulkan sekali dengan sos bolognese tu .

6. It will be like this : 
Yimmih ! :D haha 

Nak try Carbonara punya pula ? Click -------> Carbonara Melayu :D

.hudapunyacopyrightreserved.